Het WK – het grootste voetbal evenement!

Het WK is het hoogtepunt van het voetbal. Elke vier jaar komen de beste landen uit alle hoeken van de wereld samen om te strijden voor de titel van wereldkampioen. 32 teams kwalificeren zich voor dit toernooi en slechts één land kan tot winnaar worden gekroond. Ben je klaar om getuige te zijn van verbazingwekkende voetbalactie? Laten we meer te weten komen over de Wereldbeker!

Waarom is het WK zo belangrijk?

De FIFA World Cup is de belangrijkste competitie in het voetbal. Het is samen met het EK een van de enigste voetbal toernooien dat om de vier jaar wordt gespeeld. Het toernooi wordt normaal gesproken gespeeld in juni, juli en augustus, door corona is dit jaar in Qatar een uitzondering.

Maar waarom is het zo belangrijk? de voornaamste reden is dat het de enige gelegenheid is om de beste landen van de wereld het om de vier jaar tegen elkaar te zien opnemen. Voor voetbalfans is het een geweldig evenement om elke zomer naar uit te kijken. Het brengt mensen samen en verenigd het land, Veel mensen maken ook een wk voetbal poule om te voorspellen wie er gaat winnen. Eigenlijk kan iedereen wel genieten van het WK!

WK-groepen

Er zijn acht groepen in het WK. Elke groep bestaat uit vier teams. De twee beste teams in elke groep kwalificeren zich voor de knock-outfase. De derde geplaatste teams in de groepen zijn uitgeschakeld van het toernooi.
Als je als land door de poulefase bent gekomen, kom je in de knockout fase terecht. Deze bestaat uit de achtste finale, kwartfinale halve finale en als je deze allemaal wint kom je in de finale terecht, waar de beste 2 overblijven!

 

De geschiedenis van het WK

Het eerste WK werd gespeeld in 1930. Het gastland was Uruguay. Veel landen waren niet klaar om het toernooi te organiseren en daarom werd besloten het elke vier jaar in een ander land te organiseren.

Het toernooi begon met 16 teams. Dit aantal is toegenomen tot 32 teams. De opzet van het toernooi is ook veranderd. In het begin van het WK speelden de teams gelijk tegen elkaar op knock-out basis. Als je dus 1 keer verloor lag je meteen uit de race. Tegenwoordig is niet alleen het aantal teams dat meedoet aan het toernooi uitgebreid van 16 naar 32 teams. Maar er is ook een groepsfase toegevoegd. Nu moet je dus eerst jezelf als team bewijzen in de poule en daarna volgt pas de knock outfase.