Hoe kunnen sauna sessies na de training jouw prestaties verbeteren?

Als je lid bent van een sportschool, hebt je vast wel eens een sauna gezien in de buurt van de kleedkamer. Deze oplossing is niet alleen een luxeartikel in de sportschool, er zijn ook veel gezondheidsvoordelen verbonden aan het gebruik van een sauna na de training. Spierpijn, vermoeidheid en prestatiedaling zijn allemaal problemen die een sauna kan helpen verbeteren. Het helpt ook bij het herstel na een zware training, zodat je klaar bent om de rest van de dag door te komen!

De fysiologische aanpassingen van de sauna kunnen de uithouding prestaties verbeteren. Een saunabad van 30 minuten onmiddellijk na het hardlopen zorgt voor een extra stimulans in de vorm van een verhoogd bloedvolume. Sauna therapie kan dus echt helpen om de resultaten van een training te verbeteren. Ontdek hieronder andere voordelen die de sauna je kan bieden!

Spierherstelproces

Na de training zult je zeker spierpijn voelen in de spieren die je heeft getraind. Tijdens het sporten worden jouw spieren harder belast dan ze gewend zijn, waardoor ze ontstoken raken en spierpijn, spanning, kramp en tederheid kunnen veroorzaken.

Het gebruik van een sauna bevordert het spierherstelproces doordat de bloedsomloop wordt gestimuleerd en zuurstofrijk bloed naar de spieren wordt getransporteerd. De warmte zorgt er ook voor dat de spieren zich beter kunnen ontspannen, waardoor elke vorm van spierspanning wordt verlicht.

Voordelen van zweten

Zweten tijdens je training helpt om je lichaam af te koelen, maar ook om gifstoffen uit je lichaam te verwijderen. Je kunt de voordelen van zweten direct na jouw training in een sauna verlengen. Dit helpt bij het verwijderen van schadelijke elementen zoals giftige metalen, alcohol, nicotine en meer.

Door deze gifstoffen uit je lichaam te spoelen, zul je je waarschijnlijk beter voelen na je training. Zorg er wel voor dat je gehydrateerd blijft, want je zult vocht verliezen.

Gewichtsverlies

Voor velen is gewichtsverlies een belangrijk doel bij het samenstellen van een trainingsplan. Gelukkig zijn er veel studies die de correlatie tussen saunagebruik en gewichtsverlies aantonen. Sauna therapie kan jouw hart en bloedvaten, immuunsysteem en lymfesysteem stimuleren en zo helpen het lichaam te ontgiften.

Bovendien kan infraroodwarmte de productie van menselijk groeihormoon (HGH) licht verhogen en het cortisolniveau verlagen om verder gewichtsverlies te bevorderen. In het algemeen kan het gebruik van een sauna het spierherstel bevorderen, het welzijn verbeteren en het lichaamsvet verminderen.

Conclusie

Dit zijn de belangrijkste voordelen die een sauna te bieden heeft. Een sauna kopen is dus ongetwijfeld de beste manier om jouw lichaam de ontspanning te geven die het nodig heeft na een trainingssessie. Bij Spapro vindt je de beste opties, van kleine modellen om thuis te installeren tot grotere modellen die ideaal zijn voor sportscholen en clubs. Het is de investering in jouw gezondheid en welzijn waard!